A new horizon
Don't settle down and sit in one place. Move around, be nomadic. Make each day a new horizon.
Chris McCandless - Into the Wild
Nog maar acht. Nog maar 8 dagen op Afrikaanse bodem. Wat leken vijf maanden lang, en wat zijn ze omgevlogen! Iets waar ik jaren naar uit gekeken heb, als klein meisje al van droomde, maar over bleef vertellen tegen vriendinnen, is nu alweer bijna voorbij. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik een toptijd heb gehad, en het me gebracht heeft wat ik hoopte. Zoveel mensen ontmoet, bijzondere verhalen gehoord, op mooie plekken geweest, verrassende dagen gehad. Zo aan het einde zou ik eigenlijk een afsluitend verslag met conclusies moeten schrijven. Afgelopen week moest ik ook voor een interview vertellen wat ik geleerd heb, en of denk dat ik veranderd ben. Ik heb zo veel geleerd! Maar om het dan precies te omschrijven is nog best lastig. Ik denk dat ik sowieso ervaren heb, dat jealles kunt doen op eigen initiatief, en datje houding en kijk op dingen bepaalt hoe je dingen ziet.
Afgelopen week bijvoorbeeld, werd Rogger, een 11-jarige jongen uit mijn klas, opeens erg ziek. Zijn ouders waren onbereikbaar, en dus ging ik met hem mee naar het ziekenhuis. Overvolle wachtruimtes, geïmproviseerde behandelruimtes en lange wachttijden. Ghanese overheidsziekenhuizen zijn niet zoals wij dat gewend zijn. Gelukkig werd Rogger snel geholpen, nadat uit zijn bloedtest bleek dat hij malaria had. Malaria is de meest voorkomende ziekte hier in Ghana, en hoeft niet heel gevaarlijk te zijn als je er maar op tijd bij bent. Dat waren we, en dus voelde Rogger zich de volgende dag alweer een stuk beter. De sfeer in dit ziekenhuis en alles wat ik daar zag, maakte niet echt dat ik er blijer van werd. De dokters zijn hier veel minder verzorgend (ze vroegen niet aan Rogger hoe hij zich voelde, louter zijn naam en of hij verzekerd was), en de sfeer is veel harder. Door de vele patiënten en het gebrek aan genoeg voorzieningen als ziekenhuisbedden, is dit ook logisch, maar op dat moment wilde ik alleen maar dat er goed voor Rogger gezorgd werd, en was het frustrerend dat je zo lang moet wachten en ze je niks vertellen. Maar ook dit is een kant van Afrika, en toen Rogger de volgende dag naar me toe kwam, en zacht ‘Thank you, Auntie' zei, was ik alles alweer vergeten. Het zijn vaak de kleine dingen... En bovendien, als alles ‘goed' zou gaan, zou er ook geen hulp nodig zijn natuurlijk.
Nu dit avontuur er bijna op zit, en mijn langgekoesterde wens dubbel en dwars is uitgekomen, merk ik dat ik zin heb in iets nieuws. Een nieuwe horizon, zoals McCandless dat zo mooi zegt. En dat nieuws laat nietlang op zich wachten, aangezien de kriebels voor een nieuwe reisal beginnen te komen! Het is waar wat ze zeggen: ‘als je er eenmaal aan begint...' Zo wil ik komende zomer voor een maand naar de stad van de tango, de biefstuk, van Evita Peron en van nog zo veel meer: Buenos Aires! Iets totaal anders dan wat ik nu heb gedaan, maar weer lijkt het me heerlijk om er alleen op uit te gaan, en zo nieuwe mensen, culturen en plekken te ontdekken!
Maar zover is het nog niet, en dat is maar goed ook. Want ook deze week zijn er nog genoeg leuke dingen hier. Zo is Martijn hier nog een paar dagen om te filmen. Oh, wat wordt het mooi! Zoals hij zelf ook al zei: ‘niets is zo fotogeniek als Afrika'. Verder ga ik als afsluiting vrijdagmiddag gezellig een filmpje kijken met mijn lieve klas (zie foto) en zing ik dit weekend voor de laatste keer in de kerk.
Ik heb zin om weer terug te gaan, iedereen te zien, thuis te zijn en in alle leuke, nieuwe dingen die gaan komen. Maar wat ga ik het missen! De warmte (letterlijk en figuurlijk) die je hier voelt, het relaxte leven, Kelly, mijn lieve klas, iedereen van Meet Kate, en de sfeer die Ghana uitstraalt. Want hoe het echt voelt om hier te zijn, is zo moeilijk te omschrijven.Het is bijzonder om te ervaren, hoe een land dat zo verschilt van je thuisomgeving, ook echt als ‘thuis' kan worden. De mensen begroeten op straat, het boodschappen doen op de markt, het fietsen naar school, en 's avonds lekker koken en een filmpje kijken op de bank met Kelly, het is allemaal zo normaal en vertrouwd geworden. Ik ben benieuwd hoe snel het in Nederland weer zo zal zijn.
Misschien wel voor het laatstvanuit het warme Ghana, (kon ik maar een beetje meenemen, ik hoor over sneeuw en hagel?!)
Myrthe
Myrthe,
Weer prachtig geschreven. Geniet nog van je laatste dagen in Ghana en ik wens je alvast een veilige en warme thuiskomst.
Veel liefs,
Hejhej Myrthe,
Heel, heel, heeeeeeeeeeel hartelijk welkom terug!!!!!!!
Liefs Annie
Hoi Myrthe,
Tijd is niks, voor jou zal het nog sneller zijn gegaan. Heb van de week met de klas filmpjes en foto's van je bekeken, ze vonden het geweldig en vroegen vanalles en meedansen met Shakira. Myrthe fijn om je "gauw" te zien, nog hele fijne dagen. gr. Henriëtte
Myrthe,
Wat geweldig dat je nog steeds geniet van je avontuur! Mooi dat je Africa( tijdelijk ) als je eigen thuis bent gaan zien. Na je mooie verhalen gelezen te hebben verbaasd me dat ook niet met al die lieve mensen om je heen. Wens je een warm afscheid en alvast een goede reis. Welkom thuis Myrthe!!!
Renée
Lieve Myrthe,
Mooi verhaal. Lijkt me inderdaad onbeschrijfelijk wat je hebt meegemaakt, maar ook onuitwisbaar en iets wat je in een positieve manier altijd bij je zult blijven dragen. Ik weet zeker dat alle lieve mensen om je heen zullen zorgen dat je snel weer gewend bent aan ons kikkerlandje! Je komt in ieder geval aan in (vind ik toch wel) de meest sfeervolle tijd van het jaar! Ik wens je een goed afscheid en een fijne thuiskomst!!!
Inge
Nou Myrthe, het zit er bijna op! Een ervaring die niemand meer van je afneemt.
Goede terug reis, en zo voor kerst thuis komen is ook wel fijn. Groetjes Fam Nijst!
Dag Myrthe, nog enkele dagen Afrikaanse warmte en dan weer hier in het koele Nederland. Tot ziens.
Hoi Myrthe,
Dank je wel voor al je verslagen.
Mooie verhalen over je geweldige ervaringen. Het was iedere keer leuk om te lezen en je foto's te bekijken.
Wij wensen jou een goede en behouden terugreis.
Groetjes en tot gauw!
Joop, Bertha, Lotte, Jasper en Koen.
Lieve Myrthe,
Een hele goede reis en tot snel.
poen Hanie
Hoi Myrthe,
Nog enkele dagen, en dan zit je geweldige tijd in Ghana erop!
Heeel veel sterkte met het afscheid nemen van alles en iedereen.
We hebben genoten van je mooie verhalen en zeker ook de mooie foto's.
We hebben je erg gemist en zijn blij je binnenkort weer te zien.
Nogmaals sterkte voor de komende dagen want dit zal zeker niet meevallen, groetjes Ise en Hermien