myrtheinghana.reismee.nl

Blij

Don't ever lose your dreams my darling, they keep the juices flowing.. Don't ever lose your guts my love, it's just the wind that's blowing.

Hanna Verboom

´I need an african man, I need a stronger man...' Niet schrikken! Dit zijn de eerste regels van de grootste Ghanese hit op dit moment. Het feit dat ik dit aan het zingen ben, geeft wel aan dat ik hier nu helemaal op mijn plek zit! Het viel me net op, dat ik aan het zingen was, en dat doe ik alleen als ik vrolijk ben en me thuis voel. Dus, het gaat goed!

Ze zag er anders uit dan normaal.Rijkere stoffen, diepere kleuren en een andere blik. Mijn ‘big black mommy' (ja, dat is ze zeker) ging naar een begrafenis. Later die middag liep ik met Najib langs de kerk waar de ceremonie bezig was, en al van ver kon je de geluiden van de trommels en de zingende en dansende mensen horen. Het gaat hier er namelijk heel anders aan toe tijdens begrafenissen dan wij gewend zijn. Arthur Japin schrijft er mooi over in ‘De zwarte met het witte hart': ‘Blij dat de dode zo goed geleefd had, blij dat de dode zijn leven met hen had gedeeld, blij dat hij zijn nieuwe leven begon, blij dat hij werd opgewacht, blij dat hij er later zou zijn om hen op hun beurt op te wachten. Blij, blij, blij.' Ik denk dat ik snel eens op een zondag ga kijken hoe het eraan toe gaat tijdens zo'n gospelmis, het lijkt me erg gaaf om dat eens van dichtbij mee te maken.

Ik ben hier nu iets meer dan een week, en - vooral doordat je de eerste dagen altijd heel veel nieuws ziet en meemaakt - lijkt het al veel langer. Een paar dagen terug had ik voor het eerst even het gevoel van: waarom wilde ik hier ook alweer naartoe? Waarom weg van het vertrouwde, gezellige Brabant, met alle leuke mensen die nu lieve berichtjes sturen? Maar, dit duurde niet lang, toen mijn (normaal zo verlegen) zusje Ama op me af kwam gerend om me een knuffel te geven en mijn haren in te vlechten. Makes my day! Kinderen geven je zoveel energie, ook gisteren en vandaag tijdens de eerste dagen op de school. Drie minuten lopen vanuit mijn huis ligt een erg leuke, kleine ‘private school', waar ik na de vakantie les zal gaan geven. Toen ik vanmorgen voor de tweede keer aankwam, renden er zo'n 30 kinderen op me af: ‘Auntie Myrthe, Auntie Myrthe!' (ze doen in ieder geval hun best om het uit te spreken), en vanaf dan zie je alleen maar een witte arm vol met donkere handjes. Superleuk!

De leraren zijn heel erg aardig, en jong, de meeste zijn vooraan in de twintig. Gaaf om te zien hoe zulke jongen mensen zo goed zijn met kinderen, en hoe Emanuel (de leraar van P4, groep 6, de oudste klas) tegelijkertijd streng, maar ook zo geliefd is. Komende donderdag begint de vakantie, dus deze week doen we alleen maar spelletjes en is er al een hoop gedanst en gevoetbald!

Verder is het heel gezellig met mijn huisgenootje Naa (helaas nog maar voor een paar dagen), een vrijwilligster uit Engeland die oorspronkelijk uit Ghana komt. Heel erg aardige meid, hebben net lekker geknutseld voor haar kids. Ook ben ik nu twee keer in het Meet Kate Childrens Home geweest, gaaf om alles in het echt te zien, en heel leuk met Kelly. Daar zal ik de komende tijd veel te vinden zijn, topplek met alle lieve kinderen en gave projecten.

Bedankt voor alle leuke berichtjes en mailtjes!

X

Mariëtta

Hoi Myrthe,
Het gaat er inderdaad alleen maar om hoe je de dingen beziet, zoals met de begrafenis. Soms is het makkelijker als het vanuit de andere kant van de wereld is. Fijn dat je horizon weer verbreed wordt en je dat met ons deelt.
Verder krijg je terug wat je geeft, dus wat gef jij daar aan de kinderen?
Geniet ervan!

Henk Giebels

Dag Myrthe, Hier een berichtje van je ouwe geschiedenisleraar. Heel anders dan die jonge leraren bij jou! Ik volg al je verhalen op de voet. Eerst via Facebook, en nu rechtstreeks. Je doet geweldige ervaringen op. Maakt fantastische mensen mee, ziet een prachtig ander land, maar zeker ook armoede en ellende. En straks nog echt aan het werk als lerares!
Ben een beetje jaloers: ik geef geen les meer.
Heb je het oude Nederlandse slavenfort van Elmina nog niet bezocht, waarover we het in de lessen gehad hebben?
Hartelijke groeten,
Henk Giebels.

Kevin - Travel Active

Ha Myrthe,

Leuk verhaal zeg!
Heel leuk dat je Kelly al gezien hebt ook.

Succes de komende weken!

Groetjes Kevin

Travel Active Team
www.travelactive.nl

Sylvia S.

Ha Myrthe,

Wat fijn voor je dat je al het gevoel hebt op je plek te zijn,ook al kriebelt soms de brabantse gezelligheid door je aderen!! Dat je de mogelijkheid hebt gekregen om van zo dichbij een andere cultuur te beleven is een groot goed en een schat aan levenservaring!!Geniet ervan Myrthe.Veel succes !

lieve groetjes van ons allemaal.

Joop

Hoi Myrthe,

ik lees net je mooie verhaal over wat je al allemaal meemaakt. Lijkt me geweldig en super leuk daar in Ghana. Ben een beetje jaloers.
Ik vind het ook fijn dat je het naar je zin hebt.
Geniet maar lekker.

groetjes uit het regenachtige Epen,

Joop en natuurlijk ook van Bertha

Annie van Cuijck

Ha die Myrthe,
Wat leuk om jou te volgen daar in dat verre Ghana!!
Ik lees al je verhalen met een grote glimlach en zie hoe jij daar geniet. Kijk nu al uit naar je volgende verhaal en foto's? Veel liefs

Sabine B.

Hoi Myrthe!

Prachtige verhalen, leuk zoals je ze opschrijft :) Je moet ook nog de groeten van ons mam hebben, die was jullie mam weer tegengekomen ;)
Geniet en blijf genieten!

Liefs, Sabine

Hannie

Lieve Myrthe,

Net alles bijgelezen, wat een indrukken allemaal.
Leuk dat je ook les gaat geven, dat gaat zeker goed komen met jouw enthousiasme. Hier in Nederland mis je op dit moment niets veel te koud en vaak te nat brrr.
ik heb me nu aangemeld om direct je verhalen te ontvangen, blijkbaar had ik dit niet goed gedaan, maar nu zal ik dan toch hopenlijk direct van je verhalen op de hoogte blijven. succes en tot mails.
poen Hannie en Jos

Henriëtte

Hallo Myrthe,
Heb net je verhalen gelezen, krijg er een goede en fijne voorstelling bij en sjiek dat je je op je plek voelt.
Wat een schatjes de kids daar, heerlijke, vrolijke en blije gezichtjes, doet je goed.
Myrthe,fijne tijd, plezier en succes.

gr. Henriëtte